Jeg visste ikke om dette stoffet før ganske nylig. Oppdagelsen om karragenan sjokkerte meg. Derfor vil jeg fortelle deg som sliter med mage- tarmproblemer – og alle andre – om dette stoffet.
Karragenan (carrageenan på engelsk) er utvunnet av en rødalge. Stoffet tilsettes som et fortykningsmiddel og emulgator i en rekke matvarer og drikker.
En type av dette stoffet er forbudt i mat. Det brukes til å fremkalle betennelse i tarmsystemet hos forskningsmus- og rotter. Dyrene brukes til forskning på fremstilling av betennelsesdempende legemidler.
Men den typen karragenan som tilsettes mat er slett ikke trygg, til tross for at den er tillatt i Norge og EU.
Karragenan kan skape betennelser og sår i tarmsystemet og man mistenker at stoffet kan være kreftfremkallende.
Les etikett med innholdsfortegnelse på det du kjøper av bearbeidet mat! Jeg har bare såvidt begynt jakten på dette helseskadelige stoffet. Jeg har funnet det i parmamaskinke, kokt skinke, den «sunne» Funky Frozen Yoghurt , vanlig iskrem, milkshake og sjokolademelk. Det finnes i økolgiske produkter også, slik som mandelmelk og soyamelk. Det finnes ellers i noen typer ost, syltetøy, sauser, kaker…
Bildet er fra denne linken: http://www.rodalenews.com/carrageenan
Karragenan har E-nummer 407!
Her er utsnitt av en leges svar, på www. lommelegen.no, til en mann som sliter med ulcerøs kolitt (betennelse og sårdannelse i tykktarm):
…»En ingrediens som ser ut til å forverre symptomer ved ulcerøs kolitt er karragenan (carrageenan), en spesiell type fiber som brukes mye i industriell mat som fortyknings- og emulgeringsmiddel. Dette bør du med fordel unngå. På matvareetiketten vil det enten nevnes som karragenan, eller som E407.» http://www.lommelegen.no/legesvar/kosthold-ved-ulcer%C3%B8s-kolitt-og-crohns-sykdom
Hvis du vil vite mer, kan jeg anbefale denne linken:
http://www.cornucopia.org/wp-content/uploads/2013/02/Carrageenan-Report1.pdf
Hilsen Bente
P.S.
ABC Nyheter 22. april 2015:
«Emulgatorer gjorde mus fete»
Takk for denne informasjonen. Nå skal jeg skjekke og se hvor jeg finner det.
Viktig informasjon dette, og godt å vite at vi selv kan sjekke innholdet i produktene. Gjennom bl.a. Facebook kan vi være med å påvirke matvareprodusentene, slik det f.eks. ble gjort med Bama purren. E-407 blir satt til for at produktet skal samle seg. Blir vi bedt om å riste pakken selv så er det fordi produktet da ikke inneholder E-407, og vi kan trygt spise eller drikke. Videre leser jeg at produkter som soyamelk, kokosmelk, yoghurt og lavfett melk skal inneholde E-407. Da jeg for øyeblikket oppholder meg i England, et land som jeg opplever må ha et usunt kosthold hvor halvfabrikata mat opptar mest hylleplass, så finnes det heldigvis alternativer til ferdigmat i hyllene. Bare for morroskyld har jeg sjekket 8 forskjellige matvarer og kun en av dem inneholdt E-407 og det var is, noe jeg forøvrig ikke inntar så ofte. Youghurten, soyamelken og kokosmelken var helt ok. Samme merker blir også solgt i Norge. Stoffer som E-471 og gellan gum står på to av pakkene, og så langt jeg kan lese meg frem på Internett er dette ikke skadelige stoffer. Produsentene er forpliktet til å gi oss riktig informasjon.
At vi skal sjekke hva vi spiser er selvfølgelig viktig, og at summen av alle tilsetningsstoffer kan bli for mye for kroppen og takle er nok riktig. At vi selv kan bruke elimineringsmetoden for å kjenne etter hva kroppen tåler er kjempebra. Men, når jeg leser noen av svarene her så blir jeg litt bekymret. Vi skal være forsiktig med å krisemaksimere problemet, jeg tror det kan være vel så skadelig. Bekymringer skaper stress, og det skaper heller ikke god helse. Vi har selv et ansvar og kan legge om kostholdet vårt til et som passer kroppen vår bedre, lage mat fra bunnen av og være litt skeptisk til halvfabrikatamat som ofte inneholder tilsetninger som vi vet ikke er bra, i tillegg en god del både salt og sukker. Tilslutt vil jeg anbefale dere å lese Kinastudien som behandler den mest omfattende ernæringsstudien noensinne. Skrevet av Professor T. Colin Campbell som sies å være en av kjempene innen ernæringsforskning. Dette er et 20 år langt arbeid som ble påbegynt i 1983, en studie som viser hvordan vestlig standardkost skaper en epidemi av hjertesykdom, fedme, kreft, diabetes og mange kroniske sykdommer, og et kosthold som ofte er fattig på plantekost og rikt på animalsk mat.
Bra informasjon, takk takk. Enda en god grunn for å holde seg unna halv- og helfabrikata.
Hvorfor i all verden fortsetter man med dette… Bør forbys snarest!! Hvor er Mattilsynet i slike saker og hvorfor stanser de ikke giftstoffer i maten???? En underskriftskampanje bør være på sin plass!
Mest sansynleg av di legemiddelindustrien tener pengar på det. Og makt og pengar er som kjent, desverre, det viktigste i mange menneske livssyn. Legem.industrien er mektigere enn mattilsynet.
Takk for den nyttige informasjonen. Jeg fant faktisk ut at den kalkunskiver fra Prior er tilsatt med E-407. Ble skuffa da jeg så tallet der, men uansett var det godt å få det bekreftet. 🙂
Dette tilsetnings stoffet kuttet jeg ut for 10 år siden… da jeg oppdaget jeg ble mye dårligere av det… er glad det endlig kommer frem i lyset… jeg ble kalt paranoid den gang :p har morbus crohn forresten.
Hjertelig takk for informasjonen.Skremmende,så vil de ha det til at i Norge har vi så strenge krav.
Annelise: Korleis merka du at du blei dårligare? Eg spør fordi eg også har MC
Magesmerter.. mer diare og dårlig allmenntilstand. mest prominent var den brennende magesmerten.
Finnes også i laktosefri kremfølte.
D hær va skremmende lesning! Kainn man ikke stole på nåkka nu for tida? Sunn mat og så tilsættes d GIFT!?
Tusent takk for nyttig og helsebringende informasjon. Vil nå intensivere lesingen av varedeklarasjoner.
Takk Bente! Godt at tingene kommer fram. Håper vi blir så mange at vi kan skape en påvirkningsgruppe av bevisste borgere. Jeg blir med!
Alle disse stoffene er jo her for å bevisstgjøre oss, slik at vi forbrukerne i hele verden – i sammen – skal klare å samarbeide om bedre og sunnere alternativer. Dette skaper et behov i oss alle, det handler om å gi og ta. Vi settes på prøve, for vi er ett folk under en himmel som innerst inne ønsker det samme – balanse og harmoni i naturen. Motsatt er det om vi tror på en konspirasjon der vi motsetter oss dette, og da skapes det heller ikke noe ønske eller behov i oss – snarere enn trass som ikke fører oss til noe fruktbart sted 😉
Det er derfor mange får vondt i magen av fløteis !
Det begynner å bli problematisk å finne mat som er ren
Å jeg som er så glad i kalkun og kyllingprodukter. Da skal j jammen følge godt med. Takk for opplysningen!
Det er også det i Priors kylling pålegg.
Bra langt unna noen vitenskapelig, så foreløpig er dette bare spekulasjoner og de jeg kaller for bygdesladder.
Nei, dette er verken bygdesladder eller uvitenskapelig, Pro.Baltasar. Mye forskning er gjort på karragenan. Riktignok er forskerne uenige, men etter hva jeg har lest meg til av informasjon og forskning, vil jeg holde meg unna mat med dette stoffet, så langt det er mulig. Her er en forskningsrapport fra Tobacman JK:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11675262
Her er en annen (hele artikkelen kan lastes ned som PDF): http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1242073/
Kan legene oppdage om man ikke tåler dette? Evt hva slags prøver kreves det?
Jeg tror ikke legene har bestemte prøver for karragenan, Tommy. Du må kjenne etter selv. Hvis du har problemer med mage/tarm-systemet kan det være en fordel å unngå stoffet, slik som legen i bloggartikkelen anbefaler.
Flott at du deler din kunnskap til oss, alt det vi ikke vet, skremmende !
Det handler om kynisk å skaffe inntekter, så lenge noen tjener på et produkt, kan man ikke stole på hensiktene. Det gjelder å velge naturlig mat, og ikke minst å tenke selv!
Fint å få bevissthet rundt tilsetningsstoffer som kan ha skadelig effekt. Men hvorfor skriver du «naturlig» i hermetegn? Det er jo helt naturlig. Og stoffer trenger da ikke være unaturlige for å være skadelige… 🙂
Enig med deg, JanTerje. Naturlige stoffer kan selvsagt være skadelige.
Karragenan er ikke et naturlig stoff. Det er utvunnet av en rødalge gjennom kjemiske prosesser. Karragenan finnes i forskjellige varianter. En variant er forbudt i mat.
Det kjemiske uttrekket som er tillatt i mat, er omdiskutert, men regnes av mange forskere som uttrygt. Karragenan er ikke et naturlig stoff fra havet.
Flott du vil dele, skremmende mange tilsetningstoffer. Hva slags parmaskinke fant du det i?
Husker ikke hvilket merke, Rune. Les innholdsfortegnelser 😉
Gratulerer med bloggen kjære Bente 🙂 Gleder meg til å følge deg 🙂 dette er nyttig informasjon for meg og så alt for mange fler…
Veldig god info. Lurer fortsatt på hvor Mattilsynet er på kartet?
http://chriskresser.com/harmful-or-harmless-carrageenan
Reblogged this on Helsefriken and commented:
Noe å tenke på!!!
Ikke spis noe du ikke kan uttale eller vet hvor vokser.
Takk for link, Aliina.
wow skulle visst dette før forby svineriet
Dette må jeg teste… Synd at det er i kokt skinke… 😦
Har vært i kontakt med Tine ang. Karragenan (E407)
Fikk ikke annet svar en at dette var et lovlig E-stoff og derfor vurderes som trygt.
Snakket deretter med mattilsynet. Der fikk jeg viste hva det ble brukt til, og hva det ble laget av, men kunne ikke få svar på hvordan dette stoffet virker på oss mennesker. Der ble jeg henvis til WHO eller folkehelseinstituttet. Mattilsynet mente at dette var et trygt E-stoff, siden dette var lovlig gjennom EU regler.
Snakket med folkehelseinstituttet, der fikk jeg svar at de ikke hadde kapasitet til å svare meg på slike spørsmål og ble henvist til å sende e-mail.
Men ribbefettet er nok farligere enn karragenan.
Hei takk for interessant innlegg.
Sjekket soyamelkkartongene jeg har i kjøleskapet og anglamark sin soyadryck med vanilje inneholder Lithothamnium calcareum – og det er rødalger når jeg googler dette stoffet. Så da vil det si at tilsetningen finnes under dette navnet også. Men de naturelle okologiske til alpro og plant inneholder ikke rødalger, så det er heldigvis mulig å unngå dette i soyamelk om man ønsker.